02/22/2019

Skeletbouw

Staalskeletbouw.

Wil je snel én creatief aan de slag? Dan blijven je opties niet beperkt tot een houtskeletwoning. Ook staalskeletbouw heeft flink wat troeven. Toegegeven, de meeste kandidaat-bouwers denken niet meteen aan stalen kolommen en liggers, maar wie op zoek is naar een ongeziene ontwerpvrijheid en grote overspanningen kan best eens staalskeletbouw overwegen.

 

Hoe zit een staalskeletbouw in elkaar?

Op een paar dagen tijd wordt het stalen skelet rechtgezet. Dit bestaat uit verticale kolommen en horizontale liggers die de stabiliteit van je woning garanderen. Tegen het staalskelet komt de buitenbekleding. Hiervoor heb je in principe twee mogelijkheden: of je kiest voor de typische industriële afwerking met stalen of betonnen sandwichpanelen (isolatiekern tussen buiten- en binnenschil), of voor een klassieke gevelafwerking in gevelsteen, pleisterwerk of gevelplaten. In dat laatste geval wordt de stalen draagstructuur eerst bekleed met OSB-platen. Daarna komt de isolatie en ten slotte de gekozen gevelafwerking.

Isolatie

Welke gevelbekleding je ook kiest, de staalstructuur wordt volledig ingepakt met isolatie. Daardoor krijg je een goed geïsoleerd geheel, zonder koudebruggen.  Wil je de dikte van de opbouw beperken tot pakweg 30 cm in plaats van 40 cm zoals voor traditionele bouw (van staalplaat tot binnenafwerking), dan kan u kiezen voor een afwerking met sandwichpanelen, spuitkurk of crepi.

Uitzicht

Met staalbouw kan je alle kanten uit, van industrieel tot klassiek. Een afwerking met vertrouwde materialen zoals baksteen of hout kan de kostprijs wel aanzienlijk verhogen. Staat er in jouw verkavelingsvoorschriften geen expliciet verbod op bepaalde materialen, dan kan je vrij vlot industriële materialen zoals staal, spuitkurk of crepi gebruiken. Maar let wel: als je dit van plan bent, doe je best op voorhand navraag bij je gemeente, nog voordat je bouwgrond aankoopt.

Wat zijn de belangrijkste voordelen?

  • Lichte structuur: Een staalstructuur is licht in vergelijking met betonbouw of klassiek gemetselde wanden. Zo bespaar je op funderingskosten.
  • Grote overspanningen: Uw architect kan zijn creativiteit de vrije loop laten (open interieurs, grote raamvlakken, uitkragende verdiepingen.
  • Geen koudebruggen: Omdat de staalstructuur volledig is ingepakt in de isolerende schil.
  • Snelle bouwmethode: De ruwbouw neemt hooguit twee tot vier weken in beslag (technieken en afwerking zijn te vergelijken met traditionele bouw).
  • Flexibel: Muren kunnen zonder structurele problemen afgebroken worden om te verbouwen. Je kan ook heel eenvoudig een extra bouwlaag optrekken op een reeds bestaand gebouw.

Of u nu een eigenaar bent, van plan bent te bouwen, programmamanager, aannemer, architect of bouwmanager, onze partners zijn uitgerust om u te voorzien van expertise en inzicht om het succes van uw staalskeletbrouwproject te realiseren.

Voor meer informatie over lichte staalconstructies of prijzen neem vrijblijvend contact met ons op.

Alle vernoemde prijzen zijn Btw Excl.